TO BYŁO POMIESZCZENIE, KTÓRE ZWYKLE ZALICZA SIĘ DO NIEUSTAWNYCH. NIEWIELKIE I ZE ŚCIANĄ PO ŁUKU. PO REMONCIE JEST TUTAJ WYGODNA, RODZINNA KUCHNIA. MIŁE SŁOWA, NOTATKI CZY RYSUNKI MOŻNA ZOSTAWIAĆ NA TABLICY.

Atutem kuchni jest duża ilość naturalnego światła, które wpada przez dwa okna. Jednak jedno z nich jest bardzo wysokie – zaczyna się przy podłodze. Z jednej strony, to piękny widok za oknem, ale z drugiej – mniej miejsca na szafki kuchenne. W poszukiwaniu dodatkowej powierzchni na przechowywanie przy wejściu do kuchni została wykonana wysoka szafka – aż po sufit – na zastawę stołową. Przesłoniła ona także kuchnię, dzięki czemu teraz to osobne pomieszczenie, ale bez drzwi, dobrze skomunikowane z salonem i jadalnią.

Ciekawą zabudowę, maksymalnie wykorzystującą dostępną przestrzeń, ma również wolno stojąca lodówka. Z boku umieszczono carga, a przy suficie – szafkę na rzadko używane rzeczy.

meble kuchenne
meble kuchenne

Choć szafek jest w kuchni dużo, nie ma wrażenia przeładowania. Pomieszczenie wydaje się nawet większe, niż jest w rzeczywistości. To efekt dużej ilości światła, a także pomysłowego zestawienia bieli i dekoru drewna. Na wprost wejścia, przy ścianie z oknem, ustawiono jasne szafki, które wtapiają się w tło białych ścian. Kilka szafek górnych także sprawia wrażenie, że ich… nie ma. Pozostała zabudowa meblowa została wykończona w kolorystyce drewna. Dzięki temu kuchnia jest wyjątkowo przytulna.

Wyrazisty wzór usłojenia drewna – w postaci poziomych pasów – nadaje aranżacji wyrazisty i reprezentacyjny charakter. Dodatkowo sprawia, że pomieszczenie wydaje się wizualnie większe. Wzór drewna posłużył także jako tło do wyeksponowania kolekcji win na ścianie.

W tej niewielkiej kuchni dużo się gotuje. Przestronne, łatwe do czyszczenia blaty oraz duża liczba szafek ułatwiają utrzymanie porządku. Płyta indukcyjna i piekarnik kompaktowy to modele z blokadami uruchomienia. To bowiem kuchnia rodzinna, wypełniona na co dzień gwarem dzieci.

Ściana po łuku

Ściana z oknem idzie po niewielkim łuku, wynikającym : architektury budynku. Sprawiał on pewne utrudnienie podczas projektowania kuchni. Pod łuk ściany został dopasowany blat z kompozytu. Meble w kuchni zaś mają fronty pod kątem prostym. Powyżej blatu ściana jest wykończona małymi formatami płytek ceramicznych oraz płytą stylizowaną na drewno.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Dom

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Odzież militarna

Odzież militarna jest, ostatnimi czasy, coraz bardziej popularna, wykorzystywana w turysty…