Superżywność, czyli superfoods niekoniecznie musi być sprowadzana z dalekich krajów i mocno obciążać domowy budżet. Może pochodzić z przydomowego ogrodu lub z łąki. Nie trzeba wydawać fortuny, tylko skorzystać z tego, co oferuje nam Matka Natura. Do grona superżywności zalicza się między innymi pokrzywę, której zdrowotne właściwości są doskonale znane.

Minerały i witaminy w pokrzywach

Pokrzywa jest powszechnie występującym zielem, które przez większość z nas jest postrzegane jako pospolity chwast. Tymczasem w pokrzywie znajdziemy wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, mangan, jod, krzem, ditlenek krzemu, sodu i siarki. Pokrzywa zawiera chlorofil, taninę, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę D i K, beta-karoten oraz dobrze przyswajalne aminokwasy.

Lecznicze działanie pokrzywy

Tonizujące i wzmacniające działanie pokrzywy jest znane od wieków. Wspiera ona system endokrynologiczny człowieka, odpowiedzialny za wydzielanie hormonów (reguluje ich gospodarkę). Podnosi witalność i optymalizuje kondycję zdrowotną. Posiada intensywne działanie regeneracyjne, dzięki czemu z powodzeniem może leczyć uszkodzone tkanki. Pokrzywa oczyszcza krew z toksycznych substancji, wspomaga działanie nerek i wątroby.

Stosowana jest do:

  • leczenia anemii,
  • aktywizowania systemu immunologicznego,
  • dostarczania do ciała składników odżywczych,
  • leczenia astmy, kaszlu, zaflegmienia, przeziębień,
  • zwalczania stanów zapalnych pęcherza moczowego,
  • wsparcia w leczeniu artretyzmu
  • usuwania kamieni nerkowych,
  • stymulacji laktacji u matek karmiących,
  • wspomagania funkcji wątroby i woreczka żółciowego.

CIEKAWOSTKA

Niemieccy naukowcy, prowadzący badania nad wyciągiem z korzenia pokrzywy dowiedli, że ma on korzystne działanie antynowotworowe (np. w przypadku raka prostaty). Grupa rosyjskich badaczy z powodzeniem eksperymentowała nad zastosowaniem tinktury z liści pokrzywy w leczeniu zapalenia wątroby i woreczka żółciowego.

W postaci smarowideł czy maści, ziele to wykorzystuje się do:

  • obmywania ran,
  • okładów m.in. na stawy, trądzik, reumatyzm,
  • wzmacniania cebulek włosów,
  • usuwania łupieżu,
  • nawilżania wysuszonej, swędzącej skóry,
  • wyrównywania kolorytu skóry,
  • leczenia pokrzywki

Pokrzywa w kuchni

Najprostszym sposobem na przyrządzenie pokrzywy jest duszenie jej na maśle. Można przygotować z niej zielony koktajl, dodać ją do ciast, wypieków czy przyrządzić na szereg innych sposobów.

POKRZYWOWY KOKTAJL ZDROWIA

Przy użyciu garści świeżych liści pokrzyw, plasterka imbiru, jednego banana, połówki awokado i świeżego ogródka oraz kilku listków mniszka, 1 łyżki soku z cytryny i jednej łyżeczki miodu można przygotować koktajl „Pokrzywowa Moc”, który wzmocni skórę, paznokcie, włosy, kości i naczynia krwionośne.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Nauka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź też

Opuncja wyrosła mi z nasion

Tę egzotyczną roślinę z powodzeniem możemy uprawiać w domu i na tarasie. Dzięki właściwej …