Superżywność, czyli superfoods niekoniecznie musi być sprowadzana z dalekich krajów i mocno obciążać domowy budżet. Może pochodzić z przydomowego ogrodu lub z łąki. Nie trzeba wydawać fortuny, tylko skorzystać z tego, co oferuje nam Matka Natura. Do grona superżywności zalicza się między innymi pokrzywę, której zdrowotne właściwości są doskonale znane.
Minerały i witaminy w pokrzywach
Pokrzywa jest powszechnie występującym zielem, które przez większość z nas jest postrzegane jako pospolity chwast. Tymczasem w pokrzywie znajdziemy wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, mangan, jod, krzem, ditlenek krzemu, sodu i siarki. Pokrzywa zawiera chlorofil, taninę, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę D i K, beta-karoten oraz dobrze przyswajalne aminokwasy.
Lecznicze działanie pokrzywy
Tonizujące i wzmacniające działanie pokrzywy jest znane od wieków. Wspiera ona system endokrynologiczny człowieka, odpowiedzialny za wydzielanie hormonów (reguluje ich gospodarkę). Podnosi witalność i optymalizuje kondycję zdrowotną. Posiada intensywne działanie regeneracyjne, dzięki czemu z powodzeniem może leczyć uszkodzone tkanki. Pokrzywa oczyszcza krew z toksycznych substancji, wspomaga działanie nerek i wątroby.
Stosowana jest do:
- leczenia anemii,
- aktywizowania systemu immunologicznego,
- dostarczania do ciała składników odżywczych,
- leczenia astmy, kaszlu, zaflegmienia, przeziębień,
- zwalczania stanów zapalnych pęcherza moczowego,
- wsparcia w leczeniu artretyzmu
- usuwania kamieni nerkowych,
- stymulacji laktacji u matek karmiących,
- wspomagania funkcji wątroby i woreczka żółciowego.
CIEKAWOSTKA
Niemieccy naukowcy, prowadzący badania nad wyciągiem z korzenia pokrzywy dowiedli, że ma on korzystne działanie antynowotworowe (np. w przypadku raka prostaty). Grupa rosyjskich badaczy z powodzeniem eksperymentowała nad zastosowaniem tinktury z liści pokrzywy w leczeniu zapalenia wątroby i woreczka żółciowego.
W postaci smarowideł czy maści, ziele to wykorzystuje się do:
- obmywania ran,
- okładów m.in. na stawy, trądzik, reumatyzm,
- wzmacniania cebulek włosów,
- usuwania łupieżu,
- nawilżania wysuszonej, swędzącej skóry,
- wyrównywania kolorytu skóry,
- leczenia pokrzywki
Pokrzywa w kuchni
Najprostszym sposobem na przyrządzenie pokrzywy jest duszenie jej na maśle. Można przygotować z niej zielony koktajl, dodać ją do ciast, wypieków czy przyrządzić na szereg innych sposobów.
POKRZYWOWY KOKTAJL ZDROWIA
Przy użyciu garści świeżych liści pokrzyw, plasterka imbiru, jednego banana, połówki awokado i świeżego ogródka oraz kilku listków mniszka, 1 łyżki soku z cytryny i jednej łyżeczki miodu można przygotować koktajl „Pokrzywowa Moc”, który wzmocni skórę, paznokcie, włosy, kości i naczynia krwionośne.