Superżywność, czyli superfoods niekoniecznie musi być sprowadzana z dalekich krajów i mocno obciążać domowy budżet. Może pochodzić z przydomowego ogrodu lub z łąki. Nie trzeba wydawać fortuny, tylko skorzystać z tego, co oferuje nam Matka Natura. Do grona superżywności zalicza się między innymi pokrzywę, której zdrowotne właściwości są doskonale znane.

Minerały i witaminy w pokrzywach

Pokrzywa jest powszechnie występującym zielem, które przez większość z nas jest postrzegane jako pospolity chwast. Tymczasem w pokrzywie znajdziemy wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, mangan, jod, krzem, ditlenek krzemu, sodu i siarki. Pokrzywa zawiera chlorofil, taninę, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę D i K, beta-karoten oraz dobrze przyswajalne aminokwasy.

Lecznicze działanie pokrzywy

Tonizujące i wzmacniające działanie pokrzywy jest znane od wieków. Wspiera ona system endokrynologiczny człowieka, odpowiedzialny za wydzielanie hormonów (reguluje ich gospodarkę). Podnosi witalność i optymalizuje kondycję zdrowotną. Posiada intensywne działanie regeneracyjne, dzięki czemu z powodzeniem może leczyć uszkodzone tkanki. Pokrzywa oczyszcza krew z toksycznych substancji, wspomaga działanie nerek i wątroby.

Stosowana jest do:

  • leczenia anemii,
  • aktywizowania systemu immunologicznego,
  • dostarczania do ciała składników odżywczych,
  • leczenia astmy, kaszlu, zaflegmienia, przeziębień,
  • zwalczania stanów zapalnych pęcherza moczowego,
  • wsparcia w leczeniu artretyzmu
  • usuwania kamieni nerkowych,
  • stymulacji laktacji u matek karmiących,
  • wspomagania funkcji wątroby i woreczka żółciowego.

CIEKAWOSTKA

Niemieccy naukowcy, prowadzący badania nad wyciągiem z korzenia pokrzywy dowiedli, że ma on korzystne działanie antynowotworowe (np. w przypadku raka prostaty). Grupa rosyjskich badaczy z powodzeniem eksperymentowała nad zastosowaniem tinktury z liści pokrzywy w leczeniu zapalenia wątroby i woreczka żółciowego.

W postaci smarowideł czy maści, ziele to wykorzystuje się do:

  • obmywania ran,
  • okładów m.in. na stawy, trądzik, reumatyzm,
  • wzmacniania cebulek włosów,
  • usuwania łupieżu,
  • nawilżania wysuszonej, swędzącej skóry,
  • wyrównywania kolorytu skóry,
  • leczenia pokrzywki

Pokrzywa w kuchni

Najprostszym sposobem na przyrządzenie pokrzywy jest duszenie jej na maśle. Można przygotować z niej zielony koktajl, dodać ją do ciast, wypieków czy przyrządzić na szereg innych sposobów.

POKRZYWOWY KOKTAJL ZDROWIA

Przy użyciu garści świeżych liści pokrzyw, plasterka imbiru, jednego banana, połówki awokado i świeżego ogródka oraz kilku listków mniszka, 1 łyżki soku z cytryny i jednej łyżeczki miodu można przygotować koktajl „Pokrzywowa Moc”, który wzmocni skórę, paznokcie, włosy, kości i naczynia krwionośne.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
  • Co to jest naturalne linkowanie?

    Warto przytoczyć kilka zdań o naturalnym linkowaniu, jako że wiele wyszukiwarek, w tym tak…
  • prawo

    Jak znaleźć dobrego adwokata?

    Ocenianie kompetencji adwokata bywa trudne. Zazwyczaj wygląda to tak, że odwiedzamy biuro …
  • Bezpieczny transport maszyn

    Bezpieczny transport wewnątrzzakładowy to bardzo ważna rzecz, ponieważ tym samym można prz…
Załaduj więcej Nauka

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Żuraw warsztatowy

Żuraw warsztatowy Wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba podniesienie mniejszego bądź więks…