Znany i ceniony polski aktor Marek Kondrat w pewnym momencie swojego życia postanowił porzucić aktorstwo na rzecz wina. Decyzja zapadła podczas podróży po mitycznym regionie winiarskim Francji – Bordeaux. .Winne strony” to klimatyczna opowieść o winie, winnych podróżach i radości, jaką niesie ze sobą obcowanie z tym szczególnym trunkiem. Motto otwierające to cytat z Owidiusza: .Wino otwiera serce na miłość”. Podobnie czyni Kondrat – otwiera przed czytelnikiem drzwi do swojej pasji, dzieli się zachwytem i dostarcza ciekawych informacji. Nie są to jednak rozbudowane, pełne fachowego słownictwa opowieści konesera o aromacie, bukiecie i degustacyjnych niuansach. Według Kondrata na temat wina może powiedzieć coś każdy z nas: .Przy stole, na którym stoi butelka wina, jest tylu znawców, ilu pijących, bo najlepsze wino to takie, które nam smakuje”. „Winne strony. Opowieść o pasji, która zmienia życie”, Marek Kondrat, Znak, 2015.
Nie tylko dla jaroszy
Marta Dymek, autorka popularnego błoga o kuchni roślinnej „Jadłonomia”, wydała książkę o takim samym tytule, wzbogaconą o przepisy nieprezentowane na blogu. Na 280 stronach publikacji obok wegańskich propozycji śniadań, obiadów i kolacji widnieją całostronicowe i bardzo apetyczne fotografie dań oraz kulinarne anegdoty. „Jadłonomia”, poza oczywistą lekturą dla jaroszy, może być udaną próbą przekonania do dań kuchni roślinnej także jadających mięso. Znajdziemy tu przepis na warzywne burgery, pasztet z selera, gołąbki w sosie karmelowym, spaghetti z cukinii albo lubczykowe kalarepy. Zamiast tradycyjnego podziału na zupy, dania główne i desery rozdziały zostały podzielone według dominujących w daniach składników. Od swego pierwszego wydania w 2014 roku książka doczekała się już siedmiu dodruków. I nic dziwnego. Poza niemałym zbiorem inspirujących przepisów „Jadłonomia” to elegancki, pięknie wydany album, który z przyjemnością bierze się do rąk „Jadłonomia”. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan”, Marta Dymek, Dwie Siostry, 2014.