Czy dodatki chemiczne do żywności, kosmetyków i środków higieny osobistej przyczyniają się do powstawania alergii? Czy pasożyty mogą być przyczyną alergii?

Goszcząca każdego dnia na stole przeciętnej polskiej rodziny przetworzona żywność zawiera wiele dodatków chemicznych, które mogą nasilać lub wywoływać problemy zdrowotne. Do najczęstszych problemów należą objawy alergiczne, takie jak katar sienny czy pokrzywka skórna. Przetworzona żywność może się przyczyniać do wystąpienia typowych objawów alergicznych, szczególnie u dzieci, osób wykazujących osłabioną odporność immunologiczną i chronicznie chorych ze względu na obecność dodatków chemicznych może być toksyczna dla ważnych organów: jak wątroba czy nerki.

W tym miejscu szczególnie uczulam rodziców małych dzieci, których system odpornościowy nie jest w pełni wykształcony oraz osoby o obniżonej odporności, aby przy wyborze produktów żywnościowych i kosmetyków decydowali się na produkty naturalne, bez dodatków chemicznych, które oznaczane są dużą literką „E”. Naturalnie nie wszystkie dodatki są odpowiedzialne za wywoływanie objawów alergicznych, jednak w większości nie są one obojętne dla naszego zdrowia.

Dodatki chemiczne

Pierwszym, który dostrzegł wpływ dodatków chemicznych na stan naszego zdrowia był australijski naukowiec Bill Statham. Uczony zauważył, że zmieniając dietę i eliminując te związki, dochodzi się do szybkiej poprawy stanu zdrowia. Niestety, medycyna akademicka nie wiąże przyczyn alergii ze złą jakością współczesnego pożywienia czy z obecnością w niej dodatków chemicznych. Producenci żywności zainteresowani są jak najszybszym sprzedaniem swoich produktów, co w czasie nadmiaru podaży nad popytem nie jest wcale takie łatwe. W celu zaprezentowania produktu z jak najlepszej strony, przyciągnięcia uwagi konsumenta oraz ponownego kupienia danego produktu stosuje się całą gamę dodatków chemicznych w postaci wzmacniaczy smaku i zapachu, barwników nadających żywności określony kolor, zagęszczaczy pożywienia, konserwantów czy słodzików. Wielu z nas daje się oszukać i ponownie nabywa dany produkt, nie analizując jego składu i ufają producentom.

Typowymi objawami zarobaczenia u dzieci i osób dorosłych są:

  • zwiększony apetyt na cukier (słodycze),
  • zwiększone łaknienie,
  • alergie, pokrzywka, alergiczne wypryski skórne,
  • choroby skóry,
  • obniżona odporność, częste infekcje (szczególnie u dzieci szkolnych czy przedszkolaków),
  • nadmierna pobudliwość, niepokój,
  • biegunki, zaparcia, obrzęki, wzdęcia,
  • nadwaga bądź niedowaga.
Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Człowiek

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Żuraw warsztatowy

Żuraw warsztatowy Wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba podniesienie mniejszego bądź więks…