Czym jest fosforan potasu i gdzie go znajdziemy?
Pojęcie fosforanu potasu może dla niektórych osób brzmieć nieco enigmatycznie, chociaż zdecydowana większość z nas miała do czynienia z tym składnikiem. Warto byłoby w szczególności dowiedzieć się tego, w czym znajduje się fosforan potasu i czy jest on bezpieczny dla naszego zdrowia.
Czym jest fosforan potasu?
Fosforan potasu uzyskuje się zazwyczaj poprzez reakcję chemiczną kwasu fosforowego oraz węglanu potasu. Niekiedy, zamiast węglanu potasu wykorzystuje się wodorotlenek potasu. Warto mieć świadomość tego, że wyróżnia się co do zasady trzy formy fosforanu potasu: fosforan dipotasu, fosforan tripotasu oraz fosforan monopotasu. Warto mieć świadomość tego, że fosforan potasu nie jest szkodliwy dla ludzkiego zdrowia. Z tego też względu, nie należy obawiać się sięgania po produkty spożywcze zawierające go. Jest on bezpieczny także dla kobiet w ciąży oraz dla matek, które karmią swoje dzieci piersią.
W czym znajdziemy fosforan potasu?
Fosforan potasu posiada kilka ważnych właściwości, ze względu na które wykorzystywany jest powszechnie w przemyśle spożywczym. Przede wszystkim reguluje on kwasowość żywności oraz dba o to, by utrzymywała ona odpowiedni stopień wilgotności. W czym zaś znajdziemy fosforan potasu? Otóż przede wszystkim dodawany jest on do produktów typu instant. Znajdziemy go też w różnego rodzaju odżywkach dla sportowców, jak również w lodach, serach topionych czy niektórych dżemach. Jeżeli zależy nam na tym, aby nie podnieść poziomu fosforu w swoim organizmie, nie spożywajmy dużych ilości produktów bogatych w fosforan potasu.
JEDNORÁZOVÝ FOSFOREČN DRASELNÝ
https://www.centro-chem.pl/cs/produkty/ethanolamin
https://www.centro-chem.pl/cs/produkty/olein