Catering – z czym to się je? Część III
Niemal każdy specjalista w zakresie cateringu posiada swój własny podział. Niezależnie od ilości rodzajów działalności, warto skupić się na tych najważniejszych – najbardziej pożądanych, najpopularniejszych, a także najbardziej potrzebnych. Każda z opisanych poniżej działalności cateringowych może zrzeszać inne, nieco bardziej szczegółowe… Catering powiem to niezwykle szeroki termin, którego zakres odnosi się do niemal wszystkiego, co związane z jedzeniem…
Catering śniadaniowy
Catering śniadaniowy cieszy się dużą popularnością w przypadku klientów biznesowych, a dokładniej firm i korporacji, które nie chcą, by ich pracownicy umarli z głodu. Catering ten sprowadza się do przygotowywania, a następnie dowozu świeżych i zdrowych kanapek do wybranych przedsiębiorstw. Większość tego typu firm nie działa na zasadzie umowy. W momencie, gdy kanapki kupowane są bezpośrednio przez pracowników, nie ma potrzeby zawierania prawnej znajomości z usługobiorcą. Jeżeli pracownik nie ma czasu przygotować sobie śniadania przed wyjściem do biura, catering śniadaniowy to dla niego najlepsza opcja.
Catering stołówkowy
Catering stołówkowy to bez wątpienia wszystkim znana działalność cateringowa. Któż z nas nie odwiedzał w przedszkolu, szkole podstawowej czy nawet w szkole średniej szkolnej stołówki. Niezwykle urocze panie w czepkach niemal zawsze odmawiały dokładki i stroniły od wydawania podwójnych porcji deseru. Młode dzieci przymuszane były do jedzenia nieapetycznej marchewki z groszkiem, zaś jedyna pozytywna rzecz, która wiązała się z tą formą cateringu to 20-minutowa przerwa – najdłuższa ze wszystkich. Na szczęście, współczesny catering stołówkowy przeszedł ogromne przeobrażenie. Działalność cateringowa na rzecz przedszkoli, szkół, a nawet korporacji stoi na stosunkowo wysokim poziomie. Stołówki szkolne i pracownicze cieszą się stosunkowo dużą popularnością. Dla wielu stołówka to jedyne miejsce, gdzie mogą zjeść ciepły posiłek w ciągu dnia.