Białko
Niedobór białka w organizmie może spowodować osłabnięcie mięśni, zanik ich lub zdecydowany spadek odporności. Jaki wniosek? Żeby człowiek posiadał prawidłowo rozwinięta tkankę mięśniową należy dostarczać do organizmu odpowiednie ilości białka.
Funkcjonalność białka
Przodująca jest funkcja budulcowa i to nie tylko tkanki mięśniowej, ale również zębów, kości, paznokci oraz skóry. Kolejnymi funkcjami są: energetyczna, regulująca, oraz odpornościowa.
Śmiało można stwierdzić, iż białko jest organizmowi ludzkiemu niezbędne przy codziennym prawidłowym funkcjonowaniu.
Gdzie występuje
Jeśli przyjrzeć się składom poszczególnym produktom zauważyć można, że znajduje się ona zarówno w produktach odzwierzęcych jak i roślinnych, co nie stanowi problemu dla choćby wegan. Podając przykład w 100 g chudej wołowiny białka znajdziemy ok 34,5 g, w żółtym serze 33 g, a np. w soczewicy 25 g czy nasionach dyni i słonecznika 24,5 g. Tak więc dostępność i wybór produktów bogatych w białko jest można powiedzieć nieograniczona.
Jak uzupełniać białko
Osoby intensywnie trenujące potrzebuje białka znacznie więcej. Na rynku dostępnych jest wiele firm proponujących białka serwatkowe. Dokonując wyboru postawmy na najlepsze jakościowo. Tu prowodyrem jest firma Olimp, a białka znajdziecie TUTAJ.
Pytanie nasuwa się następujące: kiedy spożywać tego typu białka? Jeśli dostarczymy białko organizmowi po treningu (około godziny po) wspomożemy proces regeneracji. W tym czasie żołądek najszybciej trawi proteiny. Wniosek – więcej wchłoniętych składników odżywczych. Jeśli wypijemy białko na około dwie godziny przed treningiem, dostaniemy kopa pozytywnej energii, która z pewnością przyda się na sesji treningowej. Wnioskując zauważa się, iż wskazane byłyby dwie dawki białka podczas dnia treningowego.